Fåruppfödning

Vi bedriver småskalig uppfödning av Gotlandsfår och vi har även några lecisterkorsningar. Det är högsta prioritet för oss att djuren har det riktigt bra när de lever och att slakten genomförs så smärt- och stressfritt som möjligt. Därför har vi ett lite annorlunda upplägg:

  • Alla våra får har fri tillgång till utvistelse året runt. Sommartid har vi flera olika hagar med olika alternativ för vind- och solskydd. Under vinterhalvåret kan de gå ut och in i stallet som de vill. De allra flesta dagarna väljer de att spendera merparten av tiden utomhus.
  • Vi planerar lamningarna runt maj månad, då vädret ofta är gynnsamt för små liv att komma till världen. Detta har vi möjlighet att göra eftersom vi inte slaktar bagglammen förrän de är lite äldre. Tackan får lamma på en plats hon själv väljer (i nio av tio fall väljer de en plats utomhus i skydd av en sten, eller en buske). Därefter får hon och hennes lamm en egen box i stallet några dagar, tills de åter kan få tillgång till hagen. De tillbringar sedan hela sommaren tillsammans, innan bagglammen blir könsmogna och får skiljas av till en egen grupp.
  • Till slakt går i huvudsak bagglammen och vi slaktar dem ”så sent som möjligt” – det vill säga innan de är ett år och innan de börjar stångas för mycket med varandra. Detta gör vi dels för att vi vill låta dem leva längre än ett fåtal månader och dels för att vi vill att de ska leva så naturligt som möjligt och inte ”gödas” med kraftfoder. Vi ser också ett värde i att inte slakta i perioder då trycket på slakterierna är som störst.  Slakten sker på Öströö fårfarm, en dryg halvtimmas bilfärd härifrån. Vi kör dem själva dit i ett släp som de är vana vid. Ofta traskar de glatt in i släpet när tillfälle ges, eftersom det i regel betyder flytt till nytt gott bete.
  • Vid slakt eftersträvar vi att tillvarata så mycket som möjligt och vi bereder därför både lovande och mindre lovande skinn – de som inte blir perfekta eller väldigt små kan passa bra till hundbäddar, pulkor, eller möbelbeklädnad. För oss är det en självklarhet att bereda skinnen i Sverige (Tranås) – dels för  så korta transporter som möjligt och dels för de garantier som de svenska miljökraven medför på de kemikalier som används i beredningen. (Svenska skinn är inte alltid beredda i Sverige!)  Du kan läsa mer om Tranås Skinnberedning här

För att komma till vår butik och se de skinn vi har till försäljning just nu, klicka här

Vid intresse av att boka lamm- eller tacklåda, kontakta oss via jenny@ lyckagard.se 

Under några år hade fåren sällskap av fjordingen Sören & åsnan Rasken, vilket fungerade väldigt bra.