Pingu och jag i SM-paraden under SBK:s 100-årsjubileum.

Den grundläggande orsaken till mitt hundägande är en övertygelse om att mina hundar förgyller tillvaron och på samma sätt vill jag förgylla tillvaron för dem. Jag tycker därför att det är min skyldighet att se till att den tävlingsinriktade träning vi utövar är rolig och lustfylld. I dessa sammanhang finns det ingenting vi måste lösa. Hittar jag ingen trevlig väg, så får jag helt enkelt låta bli.

Tävlingsinriktad träning lägger jag upp som en lek från början till slut. En av mina övertygelser är att ju roligare förare och hund har tillsammans i själva uppgiften; desto enklare blir det att träna och tävla tillsammans. Jag följer inte trenden att vara petnoga med grundträning och detaljer, utan prioriterar att coacha varje enskild tränare att köra sitt race, utifrån sin egen ambitionsnivå och utifrån sina förutsättningar.

Jag är övertygad om att faktorer som självförtroende, motivation och kreativitet utgör viktiga byggstenar för effektivt lärande hos såväl hundar som människor. Mitt mål är därför att tillämpa positiv förstärkning i så hög grad som möjligt, såväl i träningen med mina egna hundar, som i handledningen av mina kursdeltagare.

Mer om mitt förhållningssätt till hundar, träning & tävling kan du läsa om i boken Starka tillsammans.

Här kan du läsa en av mina senast publicerade artiklar om hundträning Tips för ett roligare framåtsändande (Brukshunden, nr 5, 2020)

Filmer från egna tävlingar:

Pingu, SM 2018 Fritt följ och dirigeringsapportering (betyg 8:a på båda)
Pingu, SM 2018 Z:at (betyg 8)
Pingu, SM 2018 Cirkusmomentet (betyg 10/9)

Pingu, SM 2018 Vittringen (betyg 0)
Pingu, SM 2018 Gruppmomenten (betyg 9/10 + 10/9) 

Pingu, Rankingtävling 28/4, 2018
Pingu, Dirigeringsapportering & rutan, Halmstad Hundarena, Februari 2015 

Ruffe, Allt blir roligare i en tunnel – Ãven metallen! Lotushallen, 2013