Om Fredrik

För Fredriks del är hunderiet enbart en hobby. När vi träffades hade han aldrig haft egen hund, men tillsammans med working kelpien I-or som kom till oss 2004 upptäckte han snabbt tjusningen med hundsport. Detta tajmade väl med att Fredriks idrottskarriär- där han bland annat spelat elitserien i innebandy – gick mot sitt slut. I-or och Fredrik vandrade tillsammans genom klasserna i både lydnad och bruks, vilket resulterade i två SM-deltagande i lydnad och två cert i spår. Under I-ors tid hos oss väcktes också intresset för vallning. Vi började med ett gäng löpankor eftersom det var vad vi hade plats för på gården. Så småningom fick vi chans att arrendera betesmark och började ha sommarfår. När Fredrik fyllde 40 kom kompisarna med tre texel-tackor i en hästtransport och sedan dess har vi haft egen fåruppfödning i liten skala. I-or blev godkänd vallhund och tävlade även IK1.

Nästa hund blev working kelpien Rudolf som var I-ors brorson, men de var väldigt olika till sin personlighet. Fredrik hade vid det här laget helt fastnat för vallningen, så Rudolf tränade vallning med husse och lydnad med matte – ett upplägg som vi verkligen trivdes med och som vi fortsatt med på nästkommande hundar.

Även Rudolf blev godkänd vallhund och tävlade Ik1. Efter en vallningsresa till Skottland tillsammans med våra två WK:s blev Fredrik sugen på border collie och valpen Pingu blev en del i familjen. Tillsammans med henne har Fredrik tävlat några gånger i   Ik2 (högsta klassen i vallning) och de deltog även i unghunds-SM. Pingu har också varit en duktig funktionärshund som till och med fått förtroendet att ställa ut fåren under kvarts-SM.

Efter en tid kom ytterligare en  border collie Gnutten in i familjen och hon var Pingus systerdotter. Gnutten fick pga sjukdomar tränas lite mer sporadiskt, men gillade vallningen skarpt och utvecklades väldigt fint. Just som vi började få gott hopp om hennes hälsa och Fredrik blev sugen på att anmäla både till VP och IK1 så avslutades allt tvärt av att Gnuttens mjälte brast. Hon överlevde mirakulöst, men endast tre veckor efter operationen fick vi låta henne somna in på grund av att orsaken visade sig vara cancer. Ultraljudet visade att nya tumörer hade angripit både buk och hjärta och det fanns inget mer att göra.  Gnutten var en mycket speciell och kärleksfull hund – även mot vissa av fåren –  och hon har lämnat ett enormt tomrum.

Gnutten & bagglammet Bällman

Idag tränar Fredrik tillsammans med Kessie, en working kelpie som vi tog emot som omplacering vid 1,5 års ålder. Hennes tidigare ägare ansåg inte att hon hade tillräckligt med vallningsfärdigheter för att gå vidare i avel, men Fredrik har en förhoppning om att hon kommer utvecklas fint med lite mer tid och stärkt självförtroende. Pingu hänger också med under träningspassen, men hennes kropp håller inte längre för träning och tävling på högre nivå, så förhoppningen är att Kessie inom kort ska få sällskap av ytterligare en border collie-kompis i fårhagen.