Uppgift inför sommarens läger!

Du som kommer hit på läger i sommar får här en liten extra uppgift för att hålla humör och träningsånga uppe tills vi ses!

Uppgift: Förbered ett program tillsammans med din hund som ni visar upp under första lägerdagen. Detta program ska:

– innehålla fem olika uppgifter som ni tycker är roliga och som genomförs med små transporter emellan

– genomföras utan tävlingsledare/kommendering, men du bestämmer själv om vi andra ska stå på banan som statister, eller sitta som publik vid sidan om (eller både och).

– vara 1-5 minuter långt.

– genomföras utan synliga belöningar (När det gäller övrig pepp/uppmuntran så utgå från samma regler som vid en vanlig lydnadstävling.)

Om du eller din hund är känsliga för olika väderlek eller andra störningar så går det fint att visa programmet inne i kursrummet. Observera  att träningsytan bara är 5 x 10 meter och ena långsidan består av speglar från golv till tak. Underlaget är en hård gummimatta.

För ytterligare förberedelser av innehållet och beskrivning av vad en uppgift kan vara, se alternativ A, B och C nedan.

 

Alternativ A, Freestyle-inspirerat lydnadsprogram

För dig som vill testa hur träningen kan påverkas av musik!

Välj en låt som du tycker passar dig och din hund och förbered minst fem uppgifter som ni genomför medan låten spelas. En uppgift kan till exempel vara vara ett trick, ett delmoment, ett helt tävlingsmoment eller en position från heelwork-to-music. Om du väljer uppgifter som går snabbt att genomföra kan du göra en uppgift flera gånger under programmets gång. Programmet kan sedan bestå av en salig blandning av påhittade tricks, tävlingsmoment och improvisation. Högtalare med bluetooth finns på plats!

Tillsammans med Tina Andersson har jag tagit fram ett kursupplägg med detta tema och vi ser fram emot att erbjuda detta längre fram under året. Du kan läsa mer om detta här Om du inför lägret vill ha den hjälp och inspiration som vi beskriver under ”Första halvdagen” så kan du boka privat coachning av Tina. Hon finns i Skåne (Hörby) och nås via tinaandersson3@gmail.com eller 0708-98 78 08.

Tina Andersson

 

Alternativ B, Agility-inspirerat lydnadsprogram

”Från start till mål” är en övning som är speciellt framtagen för detaljnördar som mår dåligt av att kedja lydnadsprogram och därför är i akut behov av lättsamma alternativ!:-) 

Detta är egentligen förra årets lägerövning – men denna gång med möjlighet att förbereda ett mer intränat program! En rolig utmaning kan vara att klara ungefär samma tid här i kursmiljö, som ni klarar när ni tränar på mer bekanta platser.  Läs mer om övningen här. Kom ihåg att programmet inför årets läger ska pågå minst en minut och gärna fler (max 5).

 

Alternativ C, Nos-inspirerat lydnadsprogram

För er som gillar nosarbete och känner att detta kan vara till hjälp för att hitta koncentration och arbetsglädje!

Förbered en uppvisning i nosarbete som består av minst fem olika övningar och som tillsammans tar 1-5 minuter. Du väljer själv vad din hund ska leta efter och hur upplägget ska vara. Självklart är det helt okej att varva nosarbete med lydnadsmoment. Exempelvis kan det se ut så här:

  1. Nose-work-gömma
  2. Valfritt lydnadsmoment
  3. Vittringsapportering
  4.  Ny nose-work-gömma
  5. Litet uppletande

 

Självklart är alltihop helt frivilligt, men jag tänkte vi ska slippa att presentera oss med  ”Den här våren har jag inte alls kunnat hålla igång som jag tänkt pga inställda kurser och tävlingar” 😉  Genom denna övning kan du istället passa på att målinriktat testa ett lite annorlunda upplägg som du kanske inte hade hittat tid för annars. Om du under lägret önskar hjälp med helhet och tävlingsmässiga utföranden så kan själva ”redovisningen” dessutom ge oss ett bra utgångsläge inför vidare coachning.

Eftersom du själv styr innehållet så kan du genomföra detta oavsett hur långt ni kommit i er tävlingsinriktade träning och jag ser själv upplägget som en utmärkt grundträning för valpar. (Om du inte har planerat att träna så mycket denna vår, eller drabbats av oförutsedda omständigheter som gör att du inte kan träna, så är det självklart helt okej att ni hoppar övningen och kommer precis som ni är.)

 

Frågor?

Eventuella frågor kring genomförandet får gärna lämnas här i kommentarsfältet, så får alla chans att ta del av svaren!

 

Fler lägerdatum!

Med anledning av att lydnads-SM är framflyttat är utbudet nu utökat med ytterligare lägerdatum. Om du som redan anmält dig till något av tidigare utannonserade datum önskar byta till något av dessa, så går det självklart bra så länge det finns platser kvar. Du ser aktuella datum här 

Meddela dig via mail: jenny@lyckagard.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.