Lekfull uthållighet för lydnadshundar

och lättsam detox för deras belöningsberoende förare! 🙂

I samarbete med Tina Andersson från Dogs & Drums

Det här är för dig som känner att det blir för allvarligt, svårt och tråkigt när du ska bygga ihop detaljer och moment till ett helt program.

Under två halvdagar, på två olika platser och med två olika tränare får du prova nya sätt att hitta uthållighet genom att göra träningen mer kreativ och lekfull. På köpet får du en ingång till en ny tävlingsgren, om du skulle vara intresserad av att visa något mer än lydnad för publik.

Tillfälle 1: Sätt ihop ett program med tricks och fotpositioner till musik

Tillfälle 2: Väv in lydnadsdetaljer och fortsätt tänka helt program

 

Mer om upplägget

Första halvdagen går gruppen för Tina Andersson. Det blir en inblick i tävlingsformen att uppträda med hunden till musik, vi inventerar vilka trick och fotpositioner ekipagen redan kan och lär oss några nya, och så sätter vi ihop dem till varsitt kort program.

Det finns flera fördelar med detta. Eftersom man får välja vad man vill visa (inga obligatoriska moment) kan man fokusera på sådant man är bra på och tycker är roligt. Alla är nybörjare på själva tävlingsgrenen och då blir det lättare att ärligt kunna applådera åt allas påhittighet och utföranden. När programmet görs till musik måste föraren tänka i nuet, för det gäller att jobba i takt. Om man missar en detalj finns ingen tid att göra om, så man lär sig att fortsätta framåt. Det blir också naturligare att avstå från att ge en korvbit för varje trick när allt i programmet är kul och självvalt.

Vi kommer att vara mest utomhus på gräs och lite inomhus i ett oisolerat träningsrum. Om vädret blir riktigt utmanande har vi möjlighet att hyra in oss i en oisolerad hundhall, men i första hand blir det utomhus. Rekvisita och musik finns på plats. Det du behöver ta med dig är belöningar som din hund gillar och ett öppet sinne.

(Tips: Trick är ett vitt begrepp som innefattar exempelvis att runda, bära, hoppa, snurra och lägga sig på avstånd. Vanliga fotpositioner är att gå på vänster eller höger sida.)

 

Andra halvdagen går gruppen för Jenny Wibäck. Presentationen kommer bestå i att var och en får chans att visa sina och hundens styrkor genom det program man tränat flitigt på sedan första halvdagen. Träningen som sker mellan tillfälle ett och två är viktig eftersom man där får chans att stärka sin egen och hundens förmåga att jobba från start till mål.

Den som vill och har kamera med sig kan få sitt program filmat, för att kunna skicka till Tina för feedback utifrån freestyle-tänk (detta kan inte Jenny bistå med då hon själv är nybörjare i grenen). På detta kurstillfälle använder vi istället inspirationen från musikträningen till att bygga ett program med mer lydnadsmässiga moment och detaljer. Vi behåller tänket från första tillfället i att utgå från delar som känns lättsamma och roliga och självklart behåller vi även musiken och kreativiteten. Målsättningen är att du efter kursen har verktyg för att bygga ihop ett lättsamt lydnadsprogram som ger din hund hög förväntan på sin tävlings-apa, samtidigt som ni båda har riktigt roligt i processen.

Intresseanmälan till denna kurs lämnas via mail: jenny@lyckagard.se