Från start till mål – för dig som får ångest av att kedja lydnadsmoment! :-)

Inför förra sommarens läger klurade jag en del på en övning som skulle göra kedjning av lydnadsmoment lite mer lättsamt. För att göra det lättare för hundarna så ville jag ha in högre energi och flytigare bana. För att göra det lättare för förarna försökte jag hitta något mätbart i uthålligheten. (Jag upplever att många av de som drar sig för att kedja flera moment ofta är väldigt noggranna och väldigt tävlingsinriktade  och det valde jag att  utnyttja! :-)) Resultatet blev nedanstående övning som går ut på att göra en och samma bana flera gånger – helst under ungefär samma förutsättningar – och i detta försöka slå sin egen tid.

Genomförandet gav ännu bättre effekt än jag vågat hoppas, både på olika typer av hundar och olika typer av förare. Ett tydligare ”framåt-fokus” i både tanke, kropp och blick tycks göra allt mellan momenten lättare för båda parter, inte minst när det gällde koncentrationen. Upplägget verkade också gynna den lekfulla känslan hos många. I min egen träning konstaterar jag ofta att när både jag och hunden är flåsiga efteråt så har vi haft ett bra pass i rätt energi 🙂

Att dra slutsatser från sekunder hit eller dit kan vara svårt i ett lydnadsprogram eftersom det kan vara så många och små faktorer som påverkar utförandet, men när vi jämförde dag 1 och 2 på sommarens läger kunde det skilja både halva och hela minuter, vilket var väldigt intressant. Egentligen är det inte så konstigt; om du ser framför dig att du och din hund genomför en tävling precis som du hoppas, jämfört med en tävling där ni stöter på många problem och svårigheter – så kommer ju den förstnämnda genomföras på kortare tid.

Om du vill prova så tänk på att bygga en bana som du lätt kan återskapa. Ta gärna kort på den och mät ut hur långt du har mellan dina startpunkter. Om du har med fritt följ som en av dina fem uppgifter, så bestäm ett antal steg eller ett visst mönster som du går (t.ex startklass-upplägg). ”YES-känslan” kan kortfattat beskrivas i att du upplever att hunden blir riktigt glad när den får kommandot för en viss uppgift.

Tanken är att gå från start till mål utan belöningar. Om du ska ha sociala belöningar eller hur du ska göra mellan momenten bestämmer du förstås själv – men min egen teori är att ju mindre vi stör hundens koncentration, ju enklare blir det. Testa gärna att bara gå direkt från sista delen i ett moment till att skynda iväg till nästa startpunkt – utan att säga något till hunden – och se vad som händer. Även här kan du använda tiden som utvärderingsfaktor! När det gäller hur uppgifter och transporter ska se ut får du gå efter dina egna målbilder. Du vill såklart inte ha ”snabbast möjliga tid” till vilket pris som helst, utan det intressanta är hur snabbt ni kan göra ert program när det utförs i den känsla du vill ha! (Men i regel tror jag lydnadsförare tjänar på att vågar lägga sig lite närmare gränsen för ”galet” och mycket längre från gränsen för ”kontrollerat”…)

Övningen ger också en fin möjlighet att testa och träna på olika sorters uppvärmning. I rätt växel blir allt enkelt – och i fel växel kan även en enklaste uppgift bli svår. Likaså kan man laborera med momentrutiner och triggers för att hitta snabbaste och mest effektiva väg för att hjälpa hunden till rätt tanke inför respektive uppgift.

Mer om mina tankar kring att kanske inte försätta hunden i en ”avslutningskänsla” efter momenten finns att läsa i artikeln nedan, som publicerades i Brukshunden 2018 (nr 6). För den som blir förbryllad över rekommendationen att hoppa över sociala belöningar så jämför med ett barn på Liseberg – så fort man åkt färdigt en attraktion vill man springa och ställa sig i kön till nästa; den känslan vill jag att min hund ska få ha på banan och det kräver att uppgifterna i sig är riktigt roliga, lekfulla och kravlösa.

I kommande blogg kommer ett par andra alternativa upplägg för uthållighetsträning, utifrån tanken att ni som kommer på läger i sommar ska börja träna redan nu.

Med hopp om att övningen kan bli till glädje för flera och motivera till att tävla mot sig själv, nu när andra tävlingar uteblir ett tag framöver!

1 reaktion på ”Från start till mål – för dig som får ångest av att kedja lydnadsmoment! :-)”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.